Een trimbeurt

Hoe gaat een trimbeurt in zijn werk?

Binnenkomst

We bespreken de mogelijkheden

Zodra u uw hond voor zijn of haar trimbeurt komt brengen, nemen we eerst samen de mogelijkheden en wensen door. Ik vertel onder andere hoe ik de vacht ga behandelen. Zodra u gedag hebt gezegd tegen uw hond, begin ik met de trimbeurt.
Meer weten over de mogelijkheden? Klik hier.

Eerst even op tafel

De voorbewerking

Eerst wordt de vacht van uw hond voorbewerkt. Dit wil zeggen dat we het gewenste model alvast grof voorknippen. Ook ontklitten en ontwollen zijn onderdeel van de voorbewerking.

Lekker in bad!

De wasbeurt

Nu krijgt uw hond een heerlijke wasbeurt. De vacht wordt lekker schoon en zacht. Vervolgens wordt de vacht van de hond met de föhn gedroogd.

Weer op tafel

De afwerking

De hond heeft nu een schone en klitloze vacht. De vacht wordt nu in model gebracht zodat uw hond er weer picobello uit komt te zien. 

Naar huis

Ik bel u dat u uw hond klaar is en dat u hem mag komen halen (tenzij anders afgesproken).

Plukken/Strippen

Bij plukken wordt de bovenste laag dode haren verwijderd. Dit gebeurt met de hand. Het verschil tussen plukken en strippen is de hoeveelheid haar die wordt weggehaald: bij plukken worden de dode haren tot de ondervacht verwijderd en bij strippen blijft er een zogenaamde dubbele vacht staan die natuurlijker oogt. Bij het strippen van de vacht moet de hond vaker naar de trimsalon komen dan bij plukken. Alleen ruwharige honden kunnen geplukt of gestript worden en dan alleen maar als de vacht goed "rijp" is. Dit wil zeggen dat de haren al bijna uit zichzelf loslaten. Plukken of strippen kan ook alleen maar plaatsvinden als de hond het toelaat. Een hond komt gemiddeld twee tot vier keer per jaar bij de trimsalon.












Effileren/Uitdunnen

De vacht wordt uitgedund of ingekort met een effileerschaar. Dit is een schaar met tanden aan één kant of aan beide kanten. Hierdoor wordt een mooi natuurlijk effect gecreëerd. Rassen waarvan de vacht kan worden geëffileerd of uitgedund, zijn bijvoorbeeld Shih Tzu's, Maltezers, boomers, Spaniëls en Spaniël-achtigen, etc. De hond komt gemiddeld zo'n 4 tot 6 keer per jaar bij de trimsalon.

Knippen

Als de vacht van een hond geknipt wordt, dan gebruiken wij daarvoor een zogeheten rechte schaar. De vacht wordt ingekort en dit gebeurt voornamelijk bij krulvachten zoals bij onder andere Poedels, Golden Doodles en Labradoodles. Omdat de vacht snel groeit moet u de hond zo'n 4 tot 8 keer per jaar bij de trimsalon laten knippen.








Scheren

Bij het scheren wordt de vacht ingekort met behulp van een tondeuse. Dit gebeurt vaak op verzoek van een eigenaar of omdat er geen andere mogelijkheid meer is. In sommige gevallen is de vacht namelijk zo slecht onderhouden, dat deze helemaal is gaat klitten of vervilten. Bij een vervilte vacht zijn de klitten tot op de huid vast gaan zitten. We noemen dit ook wel een schapenvacht. In zo'n geval is scheren de enige oplossing. Borstelen kan dan echt niet meer omdat dit de hond veel te veel pijn oplevert.

Ontwollen

Bij ontwollen wordt de losse dode ondervacht verwijderd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Schotse Collie, de Berner Sennenhond en de Newfoundlander. Ontwollen in een trimsalon betekent voor u thuis een heleboel haren minder! De hond moet gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar naar de trimsalon, tijdens de ruiperiode.



De voordelen

Ten eerste zit de hond prettiger in z'n vacht, hij heeft minder jeuk van loslatende haren en bij een lekkere rolbeurt in het gras blijft niet alles in zijn vacht hangen. En natuurlijk ziet een hond met een getrimde vacht er veel verzorgder uit. Maar dat is nog niet alles: er is nog een groot voordeel voor u als eigenaar! De vacht is namelijk veel makkelijker te onderhouden en verharen is thuis ook stukken minder.

Leeftijd

Al vanaf pup kan uw hond naar de trimsalon gebracht worden. Een vroege gewenning is alleen maar goed: de pup kan wennen aan de tafel, geurtjes en geluiden in de trimsalon. Een hond die zich vertrouwd voelt in een trimsalon is beter af, zeker op latere leeftijd. De behandeling kan vaak sneller en makkelijker gebeuren, zodat dit minder belastend is voor de hond. Tijdens een behandeling moet de hond lang stilstaan, dus hoe sneller het voorbij is, hoe eerder hij weer kan spelen!

Contact

E-mail: linda@bij-woef.nl
Tel.nr.: 06-155.147.35
Formulier

Links

Facebook